Keskin Görüntüler Alabilmek İçin İleri Seviye Fotoğrafçılık Taktikleri

by 2/25/2016 0 yorum

Bundan birkaç ay önce fotoğrafçılığa merak sardığımdan ve kursa gittiğimden bahsetmiştim. Yoğun bir eğitimden sonra artık anamın ak sütü kadar helal sertifikam var. Eşe, dosta söyleyin doğuma, düğüne vs. çağırsınlar.
Fotoğrafçılıkla ilgili bir sürü teknik ve kural mevcut. Ama en çok yaşanan sorunsal keskin görüntüler elde edememek. Instagram çıktığından beri tabi herkes kendi çektiklerini diğerleriyle kıyaslayıp depresyona giriyor. Benim de 10 fırın ekmek yemem lazım o ayrı! Keskinlik öyle bir konu ki aslında buna sebep olan birçok etken var.  Örneğin fotoğraf makinenizi düzgün tutuyor musunuz?  Çekerken shuttera nasıl basıyorsunuz? Dirseklerinizin pozisyonu nasıl? Gerçeği söylemek gerekirse, daha keskin fotoğraflar çekme yolunda bunlar sadece başlangıç.
Öncelikle söylemek isterim ki, girdiğim onca sınava, yaptığım projelere, aldığım sertifikaya rağmen ben bile bazen bulanık fotoğraflar çekiyorum. Aslına bakarsanız beni adamdan saymazsanız da, bütün profesyonel fotoğrafçıların vaziyeti bu (hocalarımdan biliyorum, şşşşşş aramızda….) Tek farkımız bulanık olduğunu gördüğümüz fotoğrafları orda burda paylaşmamız cicim! J Ama şu konuda da iddialıyım; birçok fotoğrafçıdan daha az bulanık fotoğrafım vardır ve bunun bazı sebepleri var. Keskin fotoğraf çekmek birçok tekniğin harmanlanmasını icap eder ve bu yapıldığında da yüksek oranda başarılı fotoğraflar elde edersiniz.

Otomatik Netleme Tuşu

Şunu dürüstçe söyleyebilirim konuştuğum fotoğrafçıların %90ı fotoğraf makinelerinin bu fonksiyonunu kullanmıyor bile.  Ne zaman bir nesneyi nasıl netlediklerini sorsam cevap shuttera yarım basıp fotoğrafı öylece çektiklerini söylüyorlar. Sorun şurada: her fotoğraf çektiğinizde, fotoğraf makineniz kareyi yeniden netlemeye çalışacaktır. Ya görüntülemek istediğiniz uzakta duran bir kişiyse ve aranızda bir kalabalık grup duruyorsa? Netleme uzaklığınızı ayarlayıp, çekmeniz olası değil. Orada öylece bekleyip her netlemeye çalıştığınızda kimsenin hareket edip, yürümüyor olması için dua etmekten başka şansınız olmayacaktır. Bol şans!
Neredeyse tüm fotoğraf makinelerinde üzerinde AF yazan bir buton vardır. Menü ayarlarınızdan, bu tuşu odaklama tetiği gibi ayarlayıp kullanabilirsiniz. Odak noktası tüm çektiklerinizde aynı olacaktır ve shutterı sadece shutter olarak kullanabilirsiniz.

Tek Noktaya Otomatik Netleme (Single Point AF)

Fotoğrafçıların yaptığı keşiflerden biri de fotoğrafın nasıl çekileceğine makinenin karar vermesi (otomatik program) ve kendilerinin makineye nasıl çekeceği konusunda yön vermesiyle oluşan görüntüler arasında çıkan büyük farklılıktır. Çoğu fotoğrafçı shuttera yarım basar ve fotoğraf makinesinin doğru şeye netlemesini bekler. Sıklıkla makine doğru bir seçim yapar netleyeceği nokta konusunda. Bunun sebebi çoğunlukla objenin karenin önünde belirgin bir noktada olmasıdır; böylece fotoğraf makinesi kolayca seçip netleyebilir. Bu yöntem çoğu zaman sorun çıkarmadan işinize yarayabilir ama iyi kalite lenslere geçip, alan derinliği sizin için önem kazandıkça çektiğiniz fotoğraflarda bir şeylerin yanlış olduğunu fark edeceksiniz.
Fotoğraf makinenizin üzerinde netlik noktalarını ayarlayabileceğiniz bir tuş var. Nikon’lar konusunda tecrübem olmadığı için yerini tarif etmem mümkün değil ama Canon’larda çoğunlukla arkada sağ üst köşede bulabilirsiniz. Varsayılan ayarda tüm netlik noktaları açıktır ve makine bu noktaları kullanarak nereye odaklanacağına karar verir. Bunun yapmak yerine, bu noktaların yerine siz karar verin ve netlik ayarınızı yapın. Birden fazla odak noktası yerine, tek bir noktayla konunuzu netleyin. Şimdi eğer sevgilinizin güzel gözlerini ön plana çıkarmak istiyorsanız, netlik noktanızı gözlerine getirin ve AF-ON un açık olduğuna emin olun. Artık odak noktanız çekeceğiniz kare için ayarlandı. Tek endişe duymanız gereken konu hareket olmalı.

Al Servo Ayarı

Al Servo da ne arkadaşım?! demiştim bende ilk makinemi karıştırdığımda. Yeni doğan çocuğun makus kaderinde bir küçük nüfus memuru kazası olduğuna kanaat getirmiştim.
Fotoğrafçılığınızı ilerletmek istiyorsanız makinenizin ayarlarını “one shot” ’tan “al servo” ‘ ya geçirmek sanatınızda devrim yaratacak çünkü her şey değişecek! 1980’lere dönersek, bazı spor fotoğrafçılarının hareket eden nesnelere daha iyi odaklanacak bir yönteme ihtiyaçları olduğunu talep etmeleri nedeniyle Servo tüm fotoğraf makinelerinin varsayılan ayarıydı. Servo açıkken fotoğraf makineniz hareket eden konunuz nereye giderse gitsin takip edecektir. Menüye girip ayarlardan takip etme duyarlılığını bile ayarlayabilirsiniz.
Neticeye gelecek olursak; zamanında keşfettiğim bu yöntemler beni çok heyecanlandırmıştı ve fotoğraflarımda da süper etkisini hissettirdi. Çektiğim fotoğrafların yüzde doksanı muhtemelen Al Servo’da çekilmiştir. Al Servo’yu kullanmadığım yegane zaman ışığın yetersiz olduğu alanlar çünkü makine otomatik odaklanmak için flaşa ihtiyaç duyuyor. Flaş kullanırken Al Servo yerine One Shot’ta olması gerekir ayarlarınızın. Shutterı kullanıp netlemeyi bırakalı baya bir oldu ve geri dönmeyi asla düşünmüyorum.
Bu anlattıklarım çok inanılmaz bilgiler değil aslında. Ama eğitim almadıysanız ve acemiyseniz size bu yöntemleri denemenizi şiddetle tavsiye ederim. İtiraf ediyorum tek noktaya otomatik netlemeyi kullanmaya alışmak biraz zaman istiyor ama o tecrübeyi edindiğinizde reflekse dönüşecektir. Hatta fotoğraf makinesini müzik enstrümanı gibi kullanmaya başladığımı bile iddia edebilirim şimdilerde.
Eğer bu yöntemleri beğendiysen durma diğer arkadaşlarınla da paylaş J Ayrıca konuyla ilgili güzel örneklerin varsa yorum kısmına linkleri ekleyebilirsin. Sorularınız olursa cevaplamaya hazırım. Haydi şimdi dışarıya çıkın ve güzel kareler için pusuya yatın!


Pi

Yazar

Pi ve Ya yaşadıkları ve düşündükleri her konuyu laflarını esirgemeden sizler için Piyago'da yazıyor.

0 yorum :

Yorum Gönder

Yorum yaptığınız için teşekkür ederiz.
Thank you for commenting.